joi, 12 noiembrie 2009

DO - Calea

DO - Calea


de Dave Lowry
traducere din editia italiana a cartii “Sword and Brush”, de Adrian Bunea


Calea, la inceput, este obscura. Pana si pasii initiali sunt invaluiti de negura. Piscurile catre care ea duce, sunt in aparenta ascunse de o ingramadire de nori care, observati de jos, par a fi imposibil de penetrat. Dar acesta este un lucru bun, pentru ca a vedea mult prea clar ce se gaseste in fata noastra, ar putea sa ne intimideze mai mult decat este necesar. Clarificarile apar numai in retrospectiva : calatorul a mers mult timp pe aceasta Cale a lasat in spate un taram linistit si pasnic, a infruntat un voiaj care prezinta provocari continue, dar care ofera si recompense mai mari decat ar fi fost de asteptat la inceputul calatoriei. Avansand de-a lungul Caii, el isi da seama ca este directionat catre o destinatie care, chiar ramanand misterioasa, apare atragatoare in mod absolut.
Pe aceasta Cale nu se pune problema de a calatori in sens fizic, chiar daca sunt rare cazurile in care bugeisha (practicantii Budo) descopera ca o pot face fara a-si parasi propria casa. Calea este o calatorie a mintii, a spiritului si, in fine, si a sufletului. Mecanica Caii este o contributie a taoistilor, vechii intelepti ai Chinei, a caror filosofie a Tao (Do in japoneza) ii stimula sa traiasca o existenta sincronizata cu curentele naturii. Din penelul caligrafului, Do este un caracter compus. Liniile care indica “principal” sau “fundamental” sunt unite cu cele ale radicalului care inseamna “miscare”. Insa, Do vrea sa insemne “strada importanta”, o Cale de urmat in armonie si sintonie cu vicisitudinile pe care universul le sugereaza, o carare lunga pe care se descopera unicitatea elementelor vietii din univers.
In acest sens, urmele Caii sunt foarte vechi. Ea a luat forma pentru prima oara cand un individ a inceput o activitate cu constiinta de a o impinge dincolo de hotarele utilitarismului si de a depasi restrictiile ego-ului. Este adevarat, Calea poate duce si la arta, poate chiar sa aiba si o valoare practica, dar scopul ultim al caii este “procesul”. Aceasta inseamna sa faci un lucru nu pentru rezultatul sau, ci sa te implici pentru ca implinirea acestui act ne elibereaza de constrangerile eu-lui nostru limitat : narcisismul, egocentrismul, preocuparile induse de temeri, de probleme si de grijile care ne fac mai mizera viata cotidiana. Calea ne atrage in locul in care domina eu-ul nostru potential : autorealizarea, autocultivarea si autoperfectionarea.

Articol complet: http://kenshinaikidodojo.blogspot.com/2009/03/do.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu