joi, 26 noiembrie 2009

Takeda Sokaku – Tigru pana la moarte


Takeda Sokaku – Tigru pana la moarte


Uneori auzim povesti despre personaje care au sfidat istoria, mersul lumii, societatea, moda sau mentalitatea stramba a semenilor. Perceputi drept rebeli originali sau nebuni anacronici, ei sunt oamenii care au ramas fideli pentru toata viata principiilor in care au crezut si de care nu s-au dezis indiferent de greutatile intalnite. Un astfel de om a fost japonezul Takeda Sokaku, ultimul razboinic din Japonia care a trait sub semnul Codului Bushido.

Epoca feudala japoneza s-a sfarsit brusc, in anul 1868, atunci cand in Europa si in Statele Unite capitalismul era in plina dezvoltare. In Japonia, imparatul cu vederi liberale, inconjurat de o clica de afaceristi verosi, incepuse sa vada in vechile traditii autohtone dusmanul progresului economico-social al Imperiului de la Soare Rasare. Varful de lance al opozitiei niponilor fata de impunerea unei culturi straine, alaturi de niste valori materialiste dispretuite de japonezi, a fost clasa Bushi a razboinicilor samurai.

In anul 1867, printul mostenitor Matsushino, un admirator al culturii occidentale, a decis sa puna capat Shogunatului detinut in acea vreme de ultimii membri ai familiei Tokigawa. Matsushino si-a dat seama ca nu-i putea invinge pe Shogunii sprijiniti de marile familii feudale, protejate de mii se samurai, experti in lupta cu armele albe, decat cu ajutorul unei armate inarmate cu tunuri si pusti. Prin urmare, a cheltuit o buna parte din resursele financiare ale tarii pentru a cumpara arme de foc si a-si trimite oameni in Europa pentru a invata manuirea acestora.

Noua sa armata a fost alcatuita la repezeala din infractori marunti, vagabonzi fara ocupatie si tarani saraci. Acestia au fost deprinsi sa traga cu pusca intr-o perioada relativ scurta de timp. Pe de alta parte, samuraii dispretuiau adunatura de coate goale a printului, considerand ca nu trebuie se lupte impotriva unei osti ai carei soldati ”Nici minte, nici curaj nu aveau”. Cei mai multi samurai nici nu auzisera de armele de foc, iar arta luptei o deprinsesera de la maestrii lor, nu din carti sau tratate militare. Cu toate acestea, in batalia de la Matsuri, samuraii au suferit o infrangere grava, toti fiind impuscati fara crutare. Taranii inarmati cu pusti au eliminat chiar si armata “Byakko Tai” a Tigrilor Albi, formata din copii de samurai cu varste de 12-15 ani.

In momentul caderii orasului Aizu, tanarul samurai Takeda Sokaku era plecat la Kyoto, scapand astfel cu viata. Desi avea doar 17 ani, Sokaku era deja maestru in Jiu-Jitsu, stapanind secretele scolii Genji - Daito - Ryu. In timpul asediului fortaretei, toti maestrii si elevii scolii au murit impuscati. Astfel, printr-un noroc pe care nu si-l dorea, Takeda ramanea ultimul descendent al samurailor din provincia Aizu. La aflarea teribilelor vesti, tanarul este cuprins de remuscare si deznadejde. Initial, decide sa-si faca Seppuku, din cauza ca nu a fost aproape de familie. Ceva il opreste totusi. Dupa un moment de adanca reflectie interioara, Sokaku realizeaza ca este singurul samurai, singurul practicant, singurul maestru al unei stiinte de lupta unice, care constituia mandria a generatii de stramosi. Clanul razboinicilor Daito-Ryu nu trebuia sa piara! In plus, tanarul tigru avea de dus la indeplinire propria razbunare. Avea sa devina cel mai de temut Ronin al vremurilor sale.

(...)

Spre apusul vietii sale, Takeda Sokaku intalneste in hanul Hisada din Engaru, un tanar al carui talent in arta luptei il depasea chiar pe al sau. Se hotaraste pe loc sa-l initieze in tehnicile Aiki-Jitsu, convins ca se afla in fata unei reincarnari divine. Este vorba de Morihei Ueshiba, fondatorul Aikido-ului, cel pe care multi experti l-au considerat cel mai mare maestru de arte martiale din ultimii 200 de ani!

Articol complet: http://www.descopera.ro/cultura/3490900-takeda-sokaku-tigru-pana-la-moarte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu